Email notification of backup completion not working


Author
Message
kls490
kls490
New Member
New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)
Group: Forum Members
Posts: 6, Visits: 29
Good evening,

[UPDATE: 12/25/16 @ 6:30 P.M. (US EST)]
The problem I reported has now been resolved.

------------ORIGINAL POST TEXT SHOWN BELOW------
I've been using Macrium Reflect (paid version - one standalone home computer, not on any network) for about 1 year now.  I only perform periodic FULL backups - don't use the "incremental or differential" features.  I have MR set to notify me via email upon successful or unsuccessful backup completion, and until today, it has always sent me the email notification.
For some reason, MR failed to send the email this time, after completion of a full backup.  I've attached a screenshot of the particular error message seen in MR.

NOTHING has been changed in either Macrium or my email settings.

My questions:  (1) - Why is the email notification failure suddenly happening, and (2) - what can be done to resolve the issue?

[Using Win 7 SP1 Home Premium x64]

Thank you for your time and any help!
------------END OF ORIGINAL POST TEXT----------


http://forum.macrium.com/uploads/images/461011d8-d5b0-4945-8a8f-100b.png
Attachments
Edited 25 December 2016 11:55 PM by kls490
faxin184
faxin184
New Member
New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)
Group: Forum Members
Posts: 3, Visits: 8
The earlier headline says that this has now been solved, I don't see the solution, where is it?
kls490
kls490
New Member
New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)
Group: Forum Members
Posts: 6, Visits: 29
The solution was not provided because I'm not entirely certain of exactly HOW...the problem was remedied.  The only thing I could think of to try was to change my ESET Smart Security firewall setting back to "Learning Mode" for a couple of days, during which I ran 2 more full backups.

When the first backup started, ESET displayed a pop-up indicating a new rule had been created for Macrium.  When the backup finished, I received the usual email notification it completed successfully.  The next day I ran a 2nd full backup and again received the expected email notification following completion.

I've been using MR with ESET since February 2016 and never had a problem with receiving the email notifications, until I posted here.  Back in February, I'd set the firewall to "Learning Mode" for about 12 days, and used the various programs I have so ESET would create any needed firewall rules.  I have no idea what happened to suddenly cause the notifications to stop being generated, since as I indicated, I had made no changes to either ESET or MR.


http://forum.macrium.com/uploads/images/461011d8-d5b0-4945-8a8f-100b.png
Edited 30 December 2016 3:00 PM by kls490
faxin184
faxin184
New Member
New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)
Group: Forum Members
Posts: 3, Visits: 8
Hi Pete,

Thanks for your detailed reply. It makes sense why it wasn't posted. My problem is not the same but similar: I do a a test email and an expected expected email if I do perform the backup manually, thus know that the email setup is correct. However, I don't get an email whenever a SCHEDULED backup is automatically performed. I am missing some setting somewhere?

Jeff
Froggie
Froggie
Guru
Guru (1.5K reputation)Guru (1.5K reputation)Guru (1.5K reputation)Guru (1.5K reputation)Guru (1.5K reputation)Guru (1.5K reputation)Guru (1.5K reputation)Guru (1.5K reputation)Guru (1.5K reputation)
Group: Forum Members
Posts: 826, Visits: 6.9K
If the "successful" email test and MANUAL image backup email is successful, I'm guessing it was not properly set up when the schedule was first generated.

If your test works and you have your SUCCESS/FAIL options set, any new scheduled item generated after that point should work just fine.

When I set up my schedules I had the SUCCESS/FAIL options unCHECKed so I've never seen emails from those operations.  Since then I have have them CHECKed and all my MANUALS do send email but not the original scheduled items.
Edited 30 December 2016 4:56 PM by Froggie
kls490
kls490
New Member
New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)New Member (17 reputation)
Group: Forum Members
Posts: 6, Visits: 29
Hi Jeff,
     Unfortunately, I don't have an answer to the problem you're experiencing with not receiving an email notification after a scheduled backup is completed.  I've always done my backups manually & only do full backups.  The reason is because there is a potential security risk in leaving an external drive connected to the computer all the time - which I'd have to do if I were relying on scheduled backups.  (I'd likely forget to connect the external drive).
 
If I had the misfortune of my desktop machine picking-up a malware infection, it could also infect any connected external drives.
For me, it's just the simplest way to do things, particularly since I don't utilize "incremental" or "differential" backups.  (It's a little too complicated for an old guy like me).

Hopefully someone more knowledgeable than I, can provide a resolution to the issue you're having.

Cheers!


http://forum.macrium.com/uploads/images/461011d8-d5b0-4945-8a8f-100b.png
faxin184
faxin184
New Member
New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)New Member (5 reputation)
Group: Forum Members
Posts: 3, Visits: 8
Thanks for all your replies.

Joe
GO

Merge Selected

Merge into selected topic...



Merge into merge target...



Merge into a specific topic ID...




Similar Topics

Reading This Topic

Login

Explore
Messages
Mentions
Search