Macrium Support Forum

Cloning to larger SSD - Unallocated space issue

https://forum.macrium.com/Topic25114.aspx

By cliffordsimmons - 13 September 2018 7:06 PM

I am cloning from a 500 GB SSD to a 1 TB SSD.  The problem I am encountering is I have over 400 gb of unallocated space.  How do I fix this ????
By et_and_family - 13 September 2018 8:45 PM

When you clone as per tutorial: https://knowledgebase.macrium.com/display/KNOW7/Cloning+a+disk At step 4. it is important to drag the partitions one at a time from the source to the destination. Immediately after dragging a partition you wish to resize you need to click on 'Cloned partition properties' where in a new dialog you can resize this partition as per tutorial: https://knowledgebase.macrium.com/display/KNOW7/Modifying+restored+paritition+properties

Do not click on 'Next' at step 4. as this will mean you are not going to resize partitions

If there are partitions in the Destination you wish to remove before you start dragging, then before you start dragging partitions select the partition you wish to remove and click on 'Delete existing partition', after doing this you can drag the partitions from the source to the destination.
By cliffordsimmons - 13 September 2018 8:57 PM

et_and_family - 13 September 2018 8:45 PM
When you clone as per tutorial: https://knowledgebase.macrium.com/display/KNOW7/Cloning+a+disk At step 4. it is important to drag the partitions one at a time from the source to the destination. Immediately after dragging a partition you wish to resize you need to click on 'Cloned partition properties' where in a new dialog you can resize this partition as per tutorial: https://knowledgebase.macrium.com/display/KNOW7/Modifying+restored+paritition+properties

Do not click on 'Next' at step 4. as this will mean you are not going to resize partitions

If there are partitions in the Destination you wish to remove before you start dragging, then before you start dragging partitions select the partition you wish to remove and click on 'Delete existing partition', after doing this you can drag the partitions from the source to the destination.

Sorry but I can't seem to resize to eliminate the unallocated space.  advise? Here is what my screen looks like. 
By et_and_family - 13 September 2018 9:16 PM

Have you tried to remove all the existing partitions in the destination before you start dragging the partitions from Source to Destination by: Select each of the partitions in the Destination in turn and click on 'Delete existing partition', after doing this and you have removed all the partitions in the destination you can drag the partitions from the source to the destination and immediatly after dragging a partition you wish to resize click on 'cloned partition properties' etc as previous posting. Then drag next partition after resizing.
By cliffordsimmons - 13 September 2018 9:20 PM

It will not let me get rid of the Bios recovery in the middle so I still end with two areas. I also can't figure out how to move that over to the right out of the way. 
By jphughan - 13 September 2018 9:58 PM

You can't "move over" a partition that already exists on the disk without a live partition management solution.  If you don't have a solution like that, you have two options to achieve your goal here:

#1: Delete the BIOS Recovery partition (using a tool like diskpart), expand the OS partition to fill the unallocated space minus the amount required to restore that Recovery partition (using a tool like Windows Disk Management), and then restore/reclone just the Recovery partition into the leftover space.
#2: Run the entire clone again, and this time configure the desired partition sizing in the first step of the wizard.  To do that, since you've already got stuff on the destination, first choose to delete all existing partitions in the destination (click each one and choose "Delete existing partition"), and then instead of just clicking "Copy selected partitions" this time, drag each source partition down into the Destination area one at a time, and after you drag one down that you want to resize as part of the clone, click "Cloned Partition Properties", adjust as desired, and THEN proceed dragging down remaining partitions.

Fyi, this article called "Cloning a disk" from the V7 User Guide shows how to do things like this.  Macrium's documentation is better than most, so it's worth checking out if you run into issues, or just to discover capabilities of the application that you might not realize are available.